Oblečení i solární panely. Zboží vyrobené “moderními otroky” z Číny proniká do Evropy

News Logos aktualne

May 21, 2023 | Aktuálně | By Jana Václavíková

V praxi to vypadá tak, že strážníci zastaví na ulici libovolného člověka a dají mu vybrat. Buď souhlasí a stane se dalším “moderním otrokem”, nebo ho zatknou, uvádí Louisa Greveová z neziskové organizace Uyghur Human Rights Project, která se minulý týden v Praze zúčastnila konference o nucené práci.

“Koncentrační tábor je dostatečná hrozba na to, aby přinutila lidi uposlechnout,” říká Greveová pro online deník Aktuálně.cz. Upozorňuje tak na komplexy, do kterých pekingská vláda už několik let posílá příslušníky ujgurské menšiny. Oficiálně jim říká převýchovné tábory, během let se ale dostala na veřejnost svědectví popisující ponižování a v některých případech i mučení nebo znásilňování.

Pokud však Ujguři při setkání s policistou svolí a rozhodnou se raději pracovat, jejich situace není o mnoho lepší. Podle Greveové nedostanou žádnou smlouvu a od té chvíle mají omezený pohyb. O děti nebo seniory, kteří mezitím zůstanou doma, se nemá kdo postarat.

Organizace Prague Security Studies Institute spolu se zmíněnou Uyghur Human Rights Project a také Forum For Human Rights pořádala konferenci v prostorách Poslanecké sněmovny.

Read the full article: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nucena-prace-v-cine-dopada-na-ujgury/r~a7a1b0dcf00311eda25a0cc47ab5f122/